Арт проект Йосиф

Двуседмична програма за деца и младежи. Видеопрожекции, арт радотилница, библейски уроци с дискусии, изложба, облагородяване

 Арт-проект „Йосиф“ ще включва курс по изобразително изкуство, прожекции на детски филми на „Памоджа“ и облагородяване на училищната и жизнената среда с картините, в чието създаване ще участват самите деца. Така те ще видят променени местата, където живеят, а развитието на художествените им умения ще им помогне в реализацията им в живота.

Имайки предвид трудният живот и съдба, която имат много от децата в Африка, вярваме, че Святият Дух ще употребява насърченията от живота на Йосиф, който мина през много изпитания и трудни емоционални състояния.

Трите основни послания на арт проект Йосиф ще са: Ти си обичан – Йосиф израсна обграден от любовта на баща си, Бог заяви любовта си към всеки един от нас; Второто послание – Бъди верен – Йосиф имаше почтен характер и всичко, което вършеше отразяваше неговия интегритет. В последствие Бог го употреби, за да спаси своите роднини, както и милиони човешки животи; Третото послание – Бог е с теб независимо от трудностите, през които минаваш.

Част от тази програма предвижда и подобряване на жизнената среда на децата.

Владимир Верби

Проучване за живота и делото на българина, мисионер в Кения (тогава Британска Източна Африка) от края на XIX и началото на XX век.

Историята му ни развълнува и вече събрахме доста материали от архивите на Църковното Мисионерско Общество (CMS) в Оксфорд и Бирмингам, Англия. Важна информация ни предостави и д-р Кристин Никълс – английски историк, изследвал живота му. В Кения посетихме създадените от Верби мисии и къщата му, сега училище. Целим с биографична книга или с документален филм да съживим спомена за него в Източна Африка и България.

През месец февруари 2017 година посетихме Оксфорд и Бирмингам в Англия, за да направим проучване свързано с живота на българския мисионер в Кения от края на 19 и началото на 20 век – Владимир Верби. Историята му ни развълнува преди 2 години и се радваме вече да разполагаме с доста материали за него. Вълнуващо беше и да се срещна лично с историка д-р Кристин Никълс, която е направила обширно проучване за живота му и която ни се довери и ни предостави всички свои материали свързани с Верби. Беше много интересно да четем писмата на Верби до Църковното мисионерско общество, в които той пише за живота и дейността си в Кения. Надяваме се, когато се върнем в Африка да посетим къщата му, която в момента е превърната в училище и да успеем да съживим спомена за него и неговото дело. Събрахме толкова много информация, която ни се струва достатъчна за написване на книга за живота на Владимир Верби. Желанието ни да се случи това е голямо и се надяваме да имаме сила и потенциал да го направим по най-добър начин.

През месец юни 2018 година посетихме за първи път хълмовете Таита в търсене на информация за Владимир Верби. Четири дни прекарахме в град Вуси, където Верби е основал мисия и е бил движещата фигура при построяването на църква, диспансер, създаване на училища , а дейността му на проповедник пък е предизвикала формирането на групи в различни райони по хълмовете, където сега вече има изградени църкви. Беше много интересно и вълнуващо. Радвахме се на отворени врати и възможност да се видим с хора, които все още помнят Верби и могат да разкажат случки от живота му. За съжаление състоянието на къщата, която е построил след пенсионирането си е много лошо и това много ни разстрои. В още по-незавидно състояние е гробът му. 

В начолото на месец март 2019 година посетихме пограничния град Тавета, където българския мисионер е пристигнал за пръв път и е служил като помощник на британския мисионер Стийгъл.

Както и очаквахме не успяхме да получим много нова информация, но създадохме добри връзки. Гостувахме в дома на местния архидякон и се срещнахме и с други хора, които говориха с изключителна признателност за делото на Стийгъл и Верби. Посетихме гроба на съпругата на Стийгъл мисис Дора Стийгъл, починала през 1904 година, мястото на разрушената през Първата Световна война църква и преспахме в пристройка на къщата, в която самият Верби е спял и живял.

През месец ноември 2019 година отново посетихме хълмовете Таита и се срещнахме с нови хора, които имаха доста какво да ни споделят за делото на Верби. Направихме аудио записи и събрахме снимков материал от музея към англиканската църква на хълмовете Сагала.

Детски клуб​

неформално място в квартала, където деца от различни семейства пеят, молят се, слушат истории, играят и рисуват

През месец март 2018 година заедно с Мартина наша приятелка от Танзания стартирахме детски клуб за децата от квартала, в който живеем. Името на клуба е “Umoja Kids Club”. Всяка събота се събираме заедно и с децата четем от комикс Библия на суахили Biblia katika Vitendo. Времето ни с децата там е безценно – наслаждаваме се да им споделяме библейски истории, да играем, творим и да се молим. Въпреки, че Библията е много цветна и с хубави картинки, когато в началото започнахме с уроците усетихме, че нещо ни липсва. Искахме да служим както на 3 годишните деца,  които идват в клуба, така и на 15 годишните. 

Бог ни даде идея да започнем да онагледяваме уроците си с малки фигурки и дребни предмети –  камъчета, клонки, платове. Видяхме колко впечатлени са децата от този начин на разказване на библейски истории.

За нас това е радост, благословение и насърчение, особено, когато виждаме радостните очи на децата и привързаността им към нас. Няма как да опишеш чувството, което изпитваш, когато вървиш през квартала и изведнъж чуеш някое дете отдалече да вика името ти.

Мобилен Конкорданс​

Тематичен библейски конкорданс - aпликацията за Андроид и iOS, пригодена да бъде преведена на десетки езици.

Самуил стана инициатор на нов проект, който се разработва вече в Памоджа. Това е апликация за мобилни устройства, която ще съдържа теологичен конкорданс, библейският текст и други ресурси. Конкорданса е написан от основателя на Памоджа Зиг Фейзър преди повече от 20 години, като основната цел е да се подпомагат църковни водачи и изследователи на Библията.

Сега преминавайки в интерактивна форма това помагало има потенциал да достигне много повече хора тук, а когато апликацията се преведе на други езици да бъде ефективна практически по цял свят. 

Създаваме условия, чрез специален софтуер съдържанието на Конкорданса да бъде превеждано и публикувано на други езици като отделно приложение или като функция към други апликации. В разработването работим в партньорство с SIL International – организация за превод на Библията и лингвинистично развитие.

училище ен-гата

младо училище в масайската савана на танзания

Предстои